A tűzrakás szabályai
- Olyan feltételeket teremts, hogy a tűz ne terjedhessen tovább. (Szélirányra ügyelj, kővel vagy földgyűrűvel zárd körbe a tűz helyét.)
- Megfelelő gyújtóst gyűjts ill. csinálj. Ilyen a teljesen száraz, vékony gally, ami nem hajlik, hanem roppanva törik. De lehet száraz hulladékfából vékony forgácsokat hasítani.
- Táborban eső alőtt célszerű az összegyűjtött tüzelőt müanyag fóliával, ponyvával letakarni.
- Esős időben a fákról letört száraz gally jobban ég, mint aföldről gyűjtött rőzse.
- A vékony, száraz és és megfelelő mennyiségű gyújtós köré először vékonyabb, majd vastagabb ágakat tégy kúp alakban.
- A tűzhöz nem csak fa, hanem oxigén is kell! Ezt segíted elő, ha széliránnyal egyezően fújod a tüzet és levegősen rakod a fát a tűzre.
- Ha nedves a fa, akkor közvetlen a tűz melletti szárításával tudod az éghetőséget elősegíteni.
- A tüzet nemcsak meggyújtani tudomány, de legyen gondod annak folyamatos táplálására is. Legyen tartalékban elegendő tüzelő!
- Mindig legyen kijelölt tűzmester, aki úgy gondozza a tüzet, hogy ezzel a többieket csak legkisebb mértékben zavarja.
- Ha már jó parázs van, akkor a vastagabb ágak égetése huzamosabb tűzrakási szüneteket tesz lehetővé.
- A tüzet földdel, vízzel mindig tökéletesen oltsd el.
|